
Sesli Arama SEO Rehberi
Yetişkinlerin %40’ı gün içerisinde aramalarını sesli asistanlar aracılığı ile gerçekleştiriyor. Sadece bu istatistik bile mevcut SEO stratejinizde sesli aramaların önemini anlatıyor.
SEO stratejinizde sesli aramanın avantaj sağlaması ve başarılı olmanız için uygulayabileceğiniz bazı çalışmalar var. Sesli aramalar, rakiplerinizle olan rekabette size avantaj sağlayabilir.
Sesli Arama Nedir?
Kullanıcıların bir cihaz aracılığıyla konuşarak, sesli bir arama yapmasına olanak veren bir ses teknolojisidir.
Sesli aramaların kullanımı her geçen gün daha fazla artıyor. Bu nedenle seo süreçlerinizi sesli aramalarda daha görünür olmak için tekrar oluşturmak zorunda kalabilirsiniz.
Kullanıcılar Sesli Aramaları Nasıl Kullanıyor?
Sesli aramaların ne olduğunu anlamanız için gereken ilk şey insanların sesli aramayı nasıl kullandığını anlamaktır. Sesli aramalar sadece mobil cihazlar üzerinden değil, birçok farklı cihaz üzerinden gerçekleştirilen sorgulardır. Metin aramalarda kullanıcılar spesifik sorgular tercih ederken, sesli arama uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanır.
Google Home, Amazon’un Alexa gibi akıllı ev ürünleri, ses tanıma teknolojisinin gün geçtikçe daha fazla hayatımızda yer almasını sağlıyor.
Aşağıda sesli aramalar ile ilgili bazı istatistikler yer almaktadır. Bu istatistikler ile “sesli arama” teknolojisinin neleri değiştireceğini ve nasıl değiştireceğini ön görmek mümkün.
İstatistikler
*ABD’de gençlerin yarısından fazlası, yetişkinlerin %41’i gün içerisinde sesli aramaları kullanıyor.
*Google’da günlük 3,5 milyar aramanın 3’te 1’ini sesli aramalar oluşturuyor.
*Sesli arama kullanan kullanıcıların %60’ı hareket halindedir.
*Sesli aramalarda, metin aramalarından daha uzun sorgular kullanılır ve ortalama 3 ile 5 anahtar kelime uzunluğunda olur.
*Kullanıcılarının yarısından fazlası sesli asistandan memnun kalıyor.
*Comscore sitesine göre, tüm aramaların %50’si 2020’ye kadar sesli olacak.
*Kullanıcıların %60’ı evde sesli arama kullanırken, %57.8’i akıllı telefondan üzerinden kullanıyor.
Sesli Aramalar İşletmeler İçin Neden Önemli?
Sesli aramalar ve mobil ilk indeks ile birlikte, masaüstü önceliğini mobile bıraktı. Google mobil deneyime çok önem veriyor ve işletmelerin değişen teknolojiye uyum sağlamaları son derece önemli. Anahtar kelime odaklı sayfalar ve Black hat teknikleri artık işe yaramıyor.
Sesli aramalar temelinde kullanıcı deneyimini daha hızlı ve kullanışlı hale getirmeye odaklı, daha doğru sonuçlar sunulmasını hedefliyor. İçerikleri kullanıcı deneyimi odaklı bir hale getirmeniz, sesli arama asistanının sizi tavsiye edebileceği anlamına gelir.
Sesli Arama ve SEO
Bu tür yenilikler hayatımıza girdiğnde hemen “SEO bitiyor mu?” sorusu etrafımızda duyulmaya başlıyor. Google, ilk günden beri kullanıcılara en doğru bilgiyi en hızlı şekilde sunmayı amaçlamıştır.
Sesli aramalar ile Rankbrain algoritması birbirinden faydalanır. Sesli aramalar ile yapay zeka algoritması, kullanıcıların arama sorgularını öğrenir ve buna göre algoritmasını geliştirir.
Metin aramalarına göre daha uzun sorgular
Bilgilendirici ve yetkin içeriğin önemi
Ses ve metin aramalarındaki en temel fark, konuşma dilinin değişmesi ile alakalıdır.
Sesli aramaların temeli konuşmadır, bu da içeriğin doğal ve günlük yaşamda kullanılan dile uygun olması gerektiğini gösterir.
Müşterileriniz her aşamada sorularla çalışıyor. İçeriğinizde bunları sunamıyorsanız, fırsatları kaçırıyorsunuz demektir.
Sesli Aramanın 3 Odağı
*Kim, ne, ne zaman, nerede, nasıl ve neden gibi soru kelimeleri en popüler sorgulardır. 2017 yılında soru ifadesi odaklı aramalar bir önceki yıla oranla %60 oranında artmıştır. İnsanlar merak ediyor ve sorularına cevap arıyor.
*Cihaz aramalarında kullanıcılar bulundukları konuma yakın hizmet ve ürün odaklı sorular sorar. Kullanıcıların %50’sinden fazlası akıllı telefonlar üzerinden yerel işletme araması yapıyor.
*En fazla gösterim ve tıklama içeren sorgular 1-3 kelime aralığında olmasına rağmen, soru odaklı aramalar daha uzun. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler artık daha önemli.
Sesli Aramalar İçin 3 SEO Önerisi
*Yapılandırılmış veriler: Sesli aramalarda daha iyi sonuçlar sunmak için Schema.org verilerinden yararlanın! Sayfanızda “Zengin Sonuçlar” sunun.
*Doğal yazı dili: Web sitenizdeki dil kullanımını arama motorları anlıyor. Bu nedenle içerikleriniz doğal, kolay ve okunabilir olmalı. Anahtar kelime odaklı yaklaşım doğal dil akışını olumsuz etkiler.
*Her şey yeni başlıyor: Yazı içerisinde sunulan istatistikler her ne kadar büyük bir kullanım oranı olduğunu görmemizi sağlasa da “Sesli arama” henüz yeni bir teknoloji. Bu nedenle sesli sorgularda iyi konumlarda yer almak için henüz ne yapılması gerektiğine dair sihirli bir değnek yok!
Sesli arama ile ilgili seo çalışmalarınızda odak noktası “kullanıcı niyetini” düşünmek olmalı. Google’da yapılan her arama satın alma odaklı değildir. Buna rağmen konu sesli olarak gerçekleştirilen bir arama olduğunda genellikle bir ürün veya hizmet satın alma odaklı kullanılıyor.
Son Olarak
Yeni teknolojilere adapte olmak her zaman kolay olmamasına rağmen, bu değişiklikler firmanızın büyümesi için yeni fırsatlar oluştuğu anlamına gelir.