
Google Search Console Dizin Kapsamı Kılavuzu
Google Search Console Dizin Kapsamı raporunu kullanmak, teknik anlamda bir SEO uzmanı olmanın neredeyse ilk şartıdır. Kapsam raporu ile Google’ın sitenizi dizine eklemesini sağlayabilirsiniz.
Bu rapor, aşağıdakileri anlamak için paha biçilemez bir araçtır:
*Google tarafından taranıp incelenen ve dizine eklenen URL’ler hangileri, hangileri değil?
*Yine önemli bir konu, arama motoru neden bir URL için bu seçimi yaptı?
Aşağıdaki renk şeması ile raporu takip etmek daha da basit bir hal alıyor.
Kırmızı renk, hata anlamına gelmektedir. “Dur, sayfalar dizine eklenmedi” gibi bir anlam çıkarılabilir. Sarı renk ise uyarılarda geçerlidir. “Yedeklemek için zamanınız varsa, durun, gaza basın ve harekete geçin! Sayfalar dizine eklenmiş olabilir” anlamı taşımaktadır. Yeşil renk, her şeyin yolunda olduğunu ve sayfaların dizine eklenebileceğini anlatır. Gri bölge ise, hariç tutulan kısmı işaret eder. Ve detayları okuduğunuzda, bu kurallar yabancı bir dilde yazılmış gibi görünmekte: Googlish (“Googleca” gibi)
Bu detayları, bugün Dizin Kapsamı Raporundaki durum türlerini, endekslemeyi iyileştirmek ve organik performansı daha fazla artırmak için almanız gereken SEO eylem öğelerine dönüştürdük, aşağıda bazılarını sıralayacağız:
Dizin Kapsamı Raporunda SEO’yu Etkileyen Sorunlar
Bu konuda yapacağınız şey, sadece hataları düzeltmeye odaklanmak değildir. Genellikle daha büyük SEO kazanımları aslında gri renkte bulunur.
Aşağıda, SEO için gerçekten önem taşıyan ve öncelik sırasına göre listelenmiş olan Dizin Kapsamı raporu problemleri bulunmaktadır.
Keşfedildi – Şu Anda Dizine Eklenmedi
Hata Nedeni : URL adresi, Google tarafından genellikle bağlantılar veya XML site haritası tarafından bilinir ve tarama kuyruğunda bulunur, fakat Googlebot taramak için henüz ortada bulunmamaktadır. Bu, bir tarama bütçesi sorununu da işaret etmektedir.
Hata nasıl düzeltilir ? Eğer sadece birkaç sayfa ise, Google Arama Konsolu’nda bulunan URL adreslerini göndererek manuel biçimde tarama başlatın.
Önemli bir sayı mevcutsa, tarama bütçesi sorunlarını kaynağında çözmek için web sitesi mimarisine (URL yapısı, site sınıflandırması ve dahili bağlantı dahil) uzun vadeli bir düzeltme için zaman ayırın.
Tarandı – Şu Anda Dizine Eklenmedi
Hata Nedeni : Googlebot URL’yi taradı ve içeriği dizine eklenmeye uygun olmayan içerik olarak belirledi. Bu sorun genellikle eski içerik, giriş sayfaları veya kullanıcı tarafından oluşturulan spam gibi kalite sorunlarından kaynaklanmaktadır. İçerik eklenmeye uygunsa ancak dizine eklenmiyorsa, büyük olasılıkla render tarafından hata alıyorsunuz.
Hata Nasıl Onarılır? Sayfanın içeriğine göz atın.
Googlebot’un sayfanın içeriğini neden dizine eklemek için uygun görmediğini anlarsanız, kendinize ikinci bir soruyu sorun. Bu sayfanın internet sitemde bulunması gerekiyor mu?
Cevabınız hayır ise, URL 301 veya 410 olur. Evet ise, içerik sorununu çözene kadar bir noindex etiketi ekleyin. Ya da parametre tabanlı bir URL ise, sayfanın en kaliteli uygulama parametresi işlemesi ile taranmasını önleyebilirsiniz.
Kullanıcı Tarafından Seçilmiş Olmadan Standart Kopya
Hata Nedeni: Sayfa Google tarafından yinelenen içerik olarak kabul ediliyor, ancak açık şekilde işaretlenmemiş. Google, bu sayfanın standart olmamasına karar vermiş ve dolayısıyla dizinden hariç tutmuş.
Hata Nasıl Onarılır? İnternet sitenizdeki her taranabilir URL için rel = canonical bağlantılarını kullanarak doğru standart kodu açık biçimde işaretleyin. Google Arama Konsolu’ndaki URL adresini inceleyerek Google’ın hangi sayfayı standart şekilde seçtiğini anlayabilirsiniz.
Yinelenen, Gönderilen URL Standart Olarak Seçilmedi
Hata Nedeni: Yukarıdaki durumla aynı biçimde, bu durum haricinde, bu URL adresini örneğin XML site haritanıza göndererek açıkça dizine eklenmesini istediniz.
Hata Nasıl Onarılır? Web sitenizdeki her taranabilir URL adresi için rel = canonical bağlantılarını kullanarak doğru standart kodu işaretleyin ve XML site haritanıza sadece standart sayfalar eklediğinizden emin olun.