Core Web Vitals ile Kullanıcı Deneyimi Artık Daha Önemli

İçerik başlıklarına hızlı erişim için tıklayınız

Google mühendislerinin Mayıs ayının sonunda duyurdukları yeni değişiklik internet sitelerinin sağladığı kullanıcı deneyiminin çok daha önemli hale gelmesini sağladı. Google, getireceği yeni güncellemesi ile “kullanıcı deneyimi” kriterlerine üç yeni kural ilave etti.

Google’ın yapmış olduğu sektörel araştırmalar internet kullanıcılarının yüksek kullanıcı deneyimi değerine sahip sayfaları tercih ettiğini gösteriyor. Bu tercihler neticesinde, kullanıcılara daha iyi içerikler servis etmek için ortaya çıkan bu yeni kurallar Google tarafından Core Web Vitals ismiyle adlandırıldı. Hız, yanıt verme süresi, görsel tutarlılık ve buna benzer kavramları içeren yeni sıralama faktörleri internet sitelerini doğrudan etkileyecek.

Kullanıcı Deneyimi Nedir?

Google’ın belirlediği kullanıcı deneyimi kriterleri bir internet sitesinin ziyaretçilerine tam performans ile hizmet verebilmesini hedefliyor. Bu kriterler içerisinde sitenin HTTPS ile güvenilir hale getirilmesi, hızlı yanıt vermesi, mobil uyumluluk gibi faktörler yer almakta.

                         

Geçtiğimiz dönemlerde “Mobile First” güncellemesi ile mobil aramalarda sıralamaları uyumluluk düzeyine göre düzenleyen Google, gelecek güncelleme ile kullanıcı deneyimini bir adım daha öteye taşıyor.

Kullanıcı Deneyimi Hangi Değerleri Kapsıyor?

Google’ın sunmuş olduğu kullanıcı deneyimi değerleri güncellemeden önce de oldukça kapsamlıydı. Google tarafından zaman içerisinde yapılan açıklamalar ve güncellemeler ile internet sitelerinin aşağıdaki değerlere sahip olması tavsiye ediliyor;

Mobil Uyumluluk: Google uzun süreden beri mobil uyumluluğu doğrudan sıralama faktörü olarak değerlendiriyor. İnternet sitelerinin mobil cihazlar için tam olarak uyumlu olması çok önemli.

Sayfa Hızı: Sayfa açılış hızı Google tarafından “soft ranking factor” değerlendiriliyor. Henüz doğrudan bir sıralama değerlendirme faktörü olmasa da dolaylı yoldan sıralamalarınızı etkiliyor.

Sayfada Kalış Süresi: Google, bir kullanıcının sayfada ne kadar vakit geçirdiğini sıralama faktörü olarak ele alıyor. Eğer sayfa hızınız yavaşsa, dolaylı yoldan hemen çıkma oranı yükselecek ve bu süre düşecektir. Bu durum sıralamaları etkileyen önemli bir faktör.

İçerik: Google’ın oldukça önem verdiği kavramlardan biri olan içerik, hem dolaylı yoldan sitede kalma süresini etkiliyor ve sıralamaları yükseltiyor hem de doğrudan bir sıralama faktörü olarak kabul ediliyor.

Yeni Gelen Değerlendirme Faktörleri: LCP, FID ve CLS

Google tarafından açıklanan yeni güncelleme ile daha önceden çok sayıda analiz aracında olsa da değerlendirme faktörü olarak ele alınmayan üç yeni kavram doğrudan sıralamalara etki etmeye başlacak.

Yeni güncelleme temel olarak üç ana kavrama odaklanıyor:

*Yüklenme

*Etkileşim

*Tutarlı kullanıcı deneyimi

                   

Bu üç kavram, üç farklı isim ile değerlendirme faktörü olarak karşımıza çıkacak;

LCP - Largest Contentful Paint: LCP değerlendirme faktörü doğrudan internet sitenizin yüklenme süreleri ile bağlantılı. Girilen sayfa içerisinde yer alan en büyük içerik elementinin ne kadar sürede yüklendiğini belirtiyor. Bu değerin iyi sayılabilmesi için 5 saniyenin altında olması gerekli. Dört saniyeye kadar olan LCP değeri düzeltilmesi gereken, dört saniye üzeri ise kötü olarak belirtiliyor. 

LCP faktörü ile artık internet sitelerinizin hızlı bir şekilde yüklenmesi oldukça önemli bir hal alacak. Görsellerin optimizasyonundan CDN gibi araçların kullanımına kadar dolaylı yoldan pek çok geliştirmeye daha fazla ihtiyaç duyulacak.

FID - First Input Delay: Daha önceki değerlendirme faktörlerinden çok daha farklı olarak doğrudan kullanıcı etkileşimi ile bağlantılı olan bu yeni faktör, ziyaretçi tarafından verilen bir etkileşime internet sitenizin ne kadar sürede yanıt verdiğini ölçüyor. Örneğin, internet sitenizde yer alan bir butona tıklandığı zaman, site tarafından verilen tepki süresi artık bir sıralama faktörü olarak değerlendirilecek. Google tarafından belirtilenlere göre, 100 milisaniye altındaki tepki süresi iyi olarak değerlendiriliyor. 100 ve 300 milisaniye arası geliştirilmesi gereken, 300 milisaniye üzeri ise kötü olarak değerlendiriliyor.

Google bugüne kadar mobil uyumluluk ve hız gibi konuları sıralama faktörü olarak değerlendirse de etkileşim ile alakalı herhangi bir sıralama faktörü bulunmuyordu. Yeni güncelleme ile birlikte, internet siteleri bundan sonra tam olarak bir bütün haline ele alınmaya ihtiyaç duyacak.

CLS - Cumulative Layout Shift: Yine daha önce pek fazla görmediğimiz bir kavram olarak işin içine dahil olan CLS faktörü internet sitesindeki herhangi bir harekette tasarımın bozulup bozulmadığını değerlendiriyor. Örneğin, kullanıcı sayfayı aşağıya doğru kaydırdığı zaman tasarımda herhangi bir kayma olup olmadığı, kullanıcı deneyimini bozan bir durumla karşılaşılıp karşılaşılamayacağını değerlendir faktörü olarak hesaba katıyor. CLS değeri aynı zamanda sayfadaki içeriklerin yüklenme süresiyle de bağlantılı. Örneğin, lazy load veya benzer bir tasarım ile hazırlanmış olan sayfada, kullanıcının aşağıya kaydırdığı içeriklerin ne kadar sürede geleceğini değerlendirmeye katıyor. Bunlar için belirtilen süreler 1 saniye ve altı için iyi, 0.1 - 0.25 saniye için geliştirilmesi gereken, 0.25 üzeri için kötü olarak belirtiliyor.

Tasarım ve site bütünlüğü artık oldukça önemli. Webmasterlar internet sitelerini hazırlarken tepki sürelerinden içeriklerin yüklenme aşamasına kadar her şeyi değerlendirmek zorunda.

                   

Bu yeni güncelleme ile birlikte artık sayfaların hızlı yüklenmesi yeterli olmayacak. Kullanıcıların bir bütün olarak tam uyumlu bir internet sitesi ile karşılaşması hedefleniyor. CLS değerlendirme faktörü içerisinde sadece yüklenme süreleri değil, aynı zamanda hangi elementin ne zaman yüklendiği de önemli hale geliyor. Örnek vermek gerekirse, internet sitesine girdiğiniz zaman sayfadaki bir reklamın geç yüklenmesi ve kullanıcı deneyimini bozması, yanlış tıklamaya veya internet sitesini daha zor kullanmaya sebep olması sıralamalarınızı etkileyecek bir faktör haline geliyor.

Yeni Test Aracı: Core Web Vitals

Google, webmasterların sitelerini LCP, FID ve CLS faktörlerine göre düzenleyebilmesi için test araçlarına bu ölçümleri entegre etti. Google’ın halihazırda sunmuş olduğu araçlar içerisine eklenen bu değerlendirme faktörleri aynı zamanda yakında sunulacak bir Chrome eklentisi ile erişilebilir olacak.

İnternet sitenizin LCP, FID, CLS değerlerini analiz etmek için araçlar şu şekilde;

Search Console: Bu değerler Search Console içerisine şimdiden dahil edildi. Geliştirilmesi gereken sayfalar ve süreler direkt olarak konsol içerisinde gösteriliyor.

                  

PageSpeed Insights: Sayfa açılış hızını hesaplamak için uzun süredir aktif olarak kullanılan PageSpeed Insights içerisinde de bu faktörleri analiz edebilirsiniz.

                
Lighthouse: Lighthouse içerisinde yine LCP ve CLS değerleri görülebiliyor. Ancak, FID değeri yerine başka bir değer olan TBT (Total Blocking Time) gösteriliyor. Bu değer FID’e benziyor olsa da aynısı değil.


                       

Chrome DevTools: Chrome DevTools LCP ve CLS için kullanılabiliyor ancak yine Lighthouse’da olduğu gibi FID değeri yerine TBT değerini gösteriyor. Bu nedenle diğer araçların kullanılması önerilmekte.

Web Vitals Extension (Yeni): Google, yeni sıralama faktörlerini de içeren tüm değerlerin analiz edinmesi için yeni bir eklenti üzerinde çalıştığını belirtti. Web Vitals Extension adı ile yayınlanacak olan bu eklentide tüm değerleri analiz etmek mümkün olacak.


               

WebDev Measure Aracı: Tüm bu araçların yanı sıra, bu adresten ulaşabileceğiniz araçla gerekli analizler yapılabiliyor. Birden fazla değerlendirme faktörü bulunan analiz oldukça kullanışlı ve basit düzeltmeleri nasıl yapabileceğiniz konusunda bilgilendirme de sağlıyor.

Google, tüm bu aktif araçların yanı sıra üçüncü parti şirketler ile farklı yazılımlar aracılığıyla çalışacağını da belirtmekte. Üçüncü parti yazılımlar için API desteği sağlanıyor.

Google mühendisleri tarafından yapılan açıklamadan 2020 yılının kullanıcı deneyimine odaklı geçeceği belirtilmekte. Yapılacak olan bu yeni geliştirmeler tüm sıralama faktörlerini değiştirecek gibi görünüyor. Kullanıcı deneyimine daha önce de önem veriliyor olsa bile bu kadar detaylı bir güncelleme görülmemişti. Google, artık internet sitelerinden kullanıcılarına tam performans sağlamasını bekliyor.

Yeni Güncelleme Ne Zaman Gerçekleşecek?

Yeni güncellemenin 2020 yılı içerisinde aktif edilmeyeceği belirtildi. İnternet sitelerinin gereken hazırlıkları yapabilmesi için yayınlanacağı kesin tarihten altı ay önceden bildirim yapılacağı resmi blogda yayınlanan yazıda duyuruldu.

Yeni Güncelleme Sıralamalara Ne Kadar Etki Edecek?

Yeni güncelleme ile sıralamaların büyük ölçüde etkilenmesi bekleniyor. Google mühendislerinden Rudy Galfi tarafından yapılan açıklamalarda bu güncellemenin tüm ekosistemde etkili olacağı belirtilse de ne kadarlık bir etki yaratacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Google’ın daha önce yapmış olduğu büyük güncellemelerde, Panda algoritma güncellemesi ile tüm aramaların %11.8’i etkilenmişti. Bunun ardından, BERT adı verilen güncelleme ile aramaların %10’unu etkileyen bir değişim yaşanmıştı. Yeni güncellemenin Google ekosistemine  yepyeni faktörler ekliyor olması ve alışılmışın dışında güncelleme için Google tarafından net bir tarih verilecek olması sıralamalarda büyük bir değişimin bizi beklediğini gösteriyor.

İçerik Hala Çok Önemli

Google tarafından yapılan açıklamada internet sitelerinin en temel sıralama faktörünün doğru içerik olduğu bir kez daha belirtildi. Aynı açıklamada, tüm Web Vitals faktörlerinin eksiksiz olması halinde bile kullanıcıya alakalı ve doyurucu bilgiyi sunan sayfaların daha yüksek sıralamalarda yer alacağı belirtildi. Google, kullanıcılara doğru bilgiyi verebilmek için diğer faktörlerin zorunlu kalınması halinde gözardı edilebileceğini söylemekte. Elbette iki sayfada da uygun içerik bulunuyorsa diğer değerlendirmelerin hangi sayfanın daha yukarıda olacağı konusunda belirleyici bir faktör olduğu unutulmamalı.

 

Önceki Blog Site Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir
Yorumlar
Yorum Yap
Yorum yapmak için aşağıdaki formu doldurunuz
Daha İyisi Mümkün
Sıralamalarda yükselmeye hazır mısın?
Bizimle iletişime geçin, web sitenizi inceleyelim ve geri tüm kalan süreçler konusunda sizi bilgilendirelim.